6 lipca 2014

Chłodnik z botwinką i serem pleśniowym

Buraki, botwinki, burakopodobne. Uwielbiam. Latem można zapodać sobie pyszny, lekko kwaśny chłodnik z botwinką. Do tego charakterny ser z niebieską pleśnią. Ile by się tej zupy nie zrobiło, szybko znika. 



Składniki:
1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
700 ml kefiru
litr bulionu
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
ogórek zielony
ser z niebieską pleśnią
łyżka octu winnego
łyżka masła
sól 
pieprz
(przepis na 4 porcje)

Botwinkę dokładnie myjemy, liście, łodygi kroimy na centymetrowe paski, buraczki obieramy, kroimy w ten sam sposób. Smażymy na łyżce masła, dodajemy rozdrobniony czosnek, zalewamy bulionem, dolewamy ocet, gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.
Studzimy, zalewamy kefirem, dodajemy koperek, pokrojony w kostkę ogórek i ser pleśniowy. Wkładamy do lodówki na jakąś godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz