6 lipca 2014

Chłodnik z ogórkami

Pyszny, orzeźwiający chłodnik z ogórkami gruntowymi, z chrupiącą rzodkiewką i prażonymi płatkami migdałów. Idealny na lipcowe, gorące południe. 


Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 l maślanki
1 opakowanie jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 pęczek rzodkiewki
garść koperku
sok z połowy cytryny
prażone migdały
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)

Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy odrobiną soli, żeby ogórki puściły wodę, odstawiamy. Po ok 15 minutach odcedzamy, nie wylewamy wody po ogórkach, przyda się do uzyskania poprawnej konsystencji zupy. Bo blendera wlewamy maślankę (lub kefir), dorzucamy ogórki i ząbki czosnku. Miksujemy. Przelewamy do garnka, dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz i wcześniej utartą na grubych oczkach, umytą rzodkiewkę, dokładnie mieszamy. Możemy dolać drobinę wody z ogórków, jeżeli zupa jest za gęsta. Dorzucamy koperek. Zupę wkładamy do lodówki, przynajmniej 2 godziny przed podaniem, składniki super się połączą, zupa się przegryzie. Ja zaserwowałam zupę z prażonymi migdałami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz