27 lipca 2014

Dżem bananowo-czekoladowy

Nie wiem właściwie czy to dżem, ciężko dobrać jakąkolwiek inną nazwę. Może krem? Może jednak dżem? Niech będzie dżem. Ze składników, które większość dzieci (i nie tylko dzieci) lubi. Chciałam zaproponować jakiś zamiennik nutellowy (której skład nie powala) do chleba, deserów, do wcinania na łyżeczce. Może kiedyś podejmę się zrobienia domowej nutelli, póki co - banan i czekolada.


Składniki:
5 dojrzałych bananów
pół tabliczki gorzkiej czekolady
cukier wg uznania (ja dałam 3 łyżki)
szczypta cynamonu
olej rzepakowy

Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnie z niewielką ilością oleju. Dodajemy cukier i szczyptę cynamonu. Smażymy tak długo, aż owoce się rozpadną. Wyłączamy gaz, od razu wrzucamy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitego kremu. Przekładamy do słoiczka. Schładzamy. Pałaszujemy.

4 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam coś podobnego. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi wyśmienicie. Właśnie się do niego przymierzam. Jak długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm... właściwie to nie wiem, u mnie został zjedzony po 2 dniach :). Nie trzymałabym go jednak długo, lepiej go robić częściej, ale mniejsze ilości. Pozdrawiam :).

      Usuń