20 lipca 2014

Mrożona kawa z krówkami

Na tak gorące dni, jakie mamy ostatnio, idealnie sprawdza się mrożona kawa. Do kawy mam podobny stosunek, jak do deserów. Są - ok, brak - też ok. Gotuję jednak, nie tylko dla siebie (i całe szczęście), więc na moje kulinarne pytania, najczęściej mam odpowiedzi "TAKowe", poza wątróbką, kaszą i owocami morza :). Kawa podobno superekstradyska, więc postanowiłam się podzielić z Wami przepisem.


Składniki:
pół litra zimnego mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (może być także zaparzona kawa z ekspresu albo mielona, co kto pije)
8 krówek
parę kostek lodu
(przepis na 2 porcje)

Pokruszone krówki rozpuszczamy w garnku, w niewielkiej ilości mleka, studzimy. Do shakera wrzucamy zimne mleko, kawę rozpuszczalną, mleko z rozpuszczonymi krówkami i kostki lodu. Energicznie mieszamy. Kawę wlewamy do szklanek, można dorzucić jeszcze kostki lodu. Jeżeli mamy ekspres do kawy lub lubimy kawę mieloną, robimy sobie esencję i mieszamy ją z resztą składników.

2 komentarze:

  1. Idealny przepis dla mnie! Kawa z krówkami.. wyśmienite połączenie :) W pracy nie mamy niestety ekspresu, ale w domu mam saeco więc spróbuję zrobić sobie taką kawę na pewno :) Już tak się przyzwyczaiłam do aromatu świeżo mielonej kawy, że taka sypana niezbyt mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już piję kawę, to tylko w pracy, w domu właściwie wcale. Kawa rozpuszczalna jest na wszelki wypadek. No i wiadomo, wygoda. Przy mrożonej kawie, rozpuszczalna kawa to mega ułatwienie. Mam nadzieję, że będzie smakować :). Pozdrawiam.

      Usuń