27 lipca 2014

Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu

Uwielbiam makarony. Makarony i zieleninę. I pieczarki. Wyszło więc, to co wyszło - conchiglioni faszerowane pieczarkami, pieczone na beszamelu. Prosta, smaczna potrawa, której wykonanie naprawdę nie wymaga jakichś niesamowitych zdolności. Muszle można faszerować mięsem, papryką, pomidorami, szpinakiem, fetą, co Wam tylko przyjdzie do głowy. Ja dodatkowo, bardzo lubię połączenie pieczarek, cebuli i dużej ilości natki pietruszki. Plus czosnek. 



Składniki:
20 muszli makaronowych
750 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
łyżeczka masła
sól
pieprz
spora garść sera bursztyn (może być parmezan)

sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
(przepis na 2 porcje)

Muszle gotujemy wg opisu na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy. W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy w kostkę o grubości około centymetra. Pieczarki puszczą sporą ilość wody, więc kostka będzie dużo mniejsza. Na maśle smażymy pieczarki, dodajemy sól i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. W momencie, gdy cała woda z nich odparuje, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Smażymy do zarumienia. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną natkę. 
Beszamel: masło rozpuszczamy w garnku. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać, lubi się skubany czasem przypalić. Beszamel mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia. 
Muszle nadziewamy pieczarkami. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, kładziemy na nim muszle. Posypujemy startym serem bursztyn. Pieczemy 30 min w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz