6 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Ciąg dalszy potraw z sezonowymi owocami. Co więcej można napisać? Pierogi to pierogi, lubi chyba każdy. Teraz jest czas na zabawy w kuchni, z pierogami na słodko, w tej odsłonie - panie jagody.


Składniki: 
3 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 szklanki jagód
cukier
jogurt naturalny 
(przepis na ok 100 pierogów)

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce jagód. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem naturalnym i cukrem.

2 komentarze:

  1. Coraz bardziej upewniam się w przekonaniu, że to mój ulubiony typ pierogów :) Idealny letni obiad!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń