6 lipca 2014

Pudding ryżowy z białą czekoladą i jagodami

Lipiec. Świeże jagody, truskawki, za chwilę maliny. Dostępne wszędzie i praktycznie od ręki.  
Szybki deser na niedzielne popołudnie, aksamitny pudding ryżowy ze świeżymi jagodami. 


Składniki:
pół szklanki ryżu
1 litr mleka 3,2
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 mała laska cynamonu
pół tabliczki białej czekolady
1 szklanka jagód
(przepis na 4 porcje)

Do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, wsypujemy ryż, wrzucamy jeszcze cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy około 30 min, od czasu do czasu, mieszając. Ryż powinien być kleisty, kremowy. Zdejmujemy z ognia i od razu wrzucamy białą czekoladę, rozpuści się w 3 sekundy. 
Lekko ostudzony pudding, przekładamy do kieliszków. Jagody trochę rozdrabniamy, żeby puściły sok. Dodajemy do puddingu.
Deser można jeść na ciepło i na zimno.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam puddingi ryżowe :) Twój z jagodami prezentuje się wprost przepysznie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię, z jagodami wyszedł trochę przez przypadek, ale przecież z przypadków wychodzą najlepsze potrawy :).

    OdpowiedzUsuń