13 lipca 2014

Sałatka z cukinii

Pomysł na tę sałatkę powstał przy okazji ogarniania dzisiejszego obiadu. Chociaż, jak dla mnie, to obiad byłby dodatkiem do niej. Ja lubię każdą zieleninę, o każdej porze dnia, mięso mogłoby dla mnie nie istnieć. Sałatka właściwie całoroczna, z dodatkiem przyprawy, którą przywieźliśmy z wakacji z Grecji. Prosta i szybka w przygotowaniu.



Składniki:
1 średnia cukinia
parę kostek fety
garść rukoli
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin
przyprawa do fety (można użyć oregano i płatków chili)
sól
pieprz
(przepis na 2 porcje)

Cukinię myjemy. Przy pomocy obieraczki do warzyw, tniemy na cienkie i długie plasterki. Oliwę mieszamy z cytryną, solą i świeżo mielonym pieprzem, polewamy cukinię, odstawiamy na kilka minut, żeby zmiękła. Po paru minutach dodajemy umytą rukolę, fetę i posypujemy sałatkę przyprawą do fety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz