23 sierpnia 2014

Frytki z marchewki

Tak, tak. Marchewkowe frytki. Kolejne kulinarne odkrycie. Smakowane przez 4 osoby dzisiaj, nikt nie jęknął, że niedobre. Obowiązkowo podajcie do nich jakiś dip. Ja zrobiłam po prostu jogurt z czosnkiem i przyprawą do fety (mięta, oregano, chili). I od razu obierzcie więcej marchewek. A, jeszcze jedno. Wrzuciłam do upieczenia dodatkowo jeden korzeń pietruszki. Też bardzo ciekawy smak. 


Składniki:
8 większych marchewek
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
szczypta chili
1 łyżka oleju rzepakowego
sól

Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w słupki. Przyprawy i olej mieszamy w dużej misce, do której wsypujemy warzywa. Obtaczamy w mieszance, wrzucamy na blachę do pieczenia i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionym dipem. 

6 komentarzy:

  1. Pyszne są takie frytki, i jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym zdrowe to chyba średnio :), ale od czasu do czasu można frytkować. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Pewnie są mega słodziutkie. Ja ostatnio robiłam chipsy z marchewki, pietruszki i buraków. Były super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, że będą słodsze :). Jednak trochę słodyczy ucieka, mi to pasuje. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. no proszę - nawet frytki mogą być zdrowe :) rewelacja, naprawdę
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy zdrowe, ale smakowo rewelacja :).

      Usuń