17 sierpnia 2014

Gnocchi z pomidorami

Klasyczna włoska potrawa. Poprzedni przepis z kozim serem był trochę powydziwiany, ten jest prosty, typowy. Oliwki czarne chętnie zastąpiłabym zielonymi, ale zamówienie było jakie było i nie miałam nic do gadania. Składniki na same gnocchi są identyczne jak ostatnio, Jamie Oliver się kłania. 


Składniki:
6 średnich ziemniaków (niemłodych)
1-2 garście mąki pszennej
1 duże żółtko
oliwa
gałka muszkatołowa
4 średnie pomidory bez skórki
garść czarnych oliwek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
szczypta oregano
sól 
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)

Ziemniaki myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko, szczyptę gałki, sól, świeżo mielony pieprz i tyle mąki żeby połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części.
Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o długości do 2 cm. Można w rękach tak kształtować gnocchi żeby miały kształt dużej fasoli. Potem, widelcem, lekko zrobić wgłębienie z jednej strony lub obu. Surowe jeszcze gnocchi przekładamy na posypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na jakieś 15 min. 
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Wcześniej, przygotowujemy sos. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, po chwili dodajemy czosnek. Po minucie wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, oregano, sól i pieprz. Chwilę smażymy, dodajemy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Gnocchi mieszamy z sosem. Można posypać serem bursztyn.

2 komentarze:

  1. Muszę zrobić takie kluseczki ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie. A co do akcji, zbieram się do niej od paru dni, dzisiaj nadrobię :).

    OdpowiedzUsuń