23 sierpnia 2014

Likier kokosowy z białą czekoladą

Przy okazji robienia porzeczówki, pisałam Wam, że nastawiłam coś jeszcze. Był to likier kokosowy. Nie jest to do końca mój smak (w dużych ilościach), ale postanowiłam go zrobić, z  myślą o innych przepisach. Jeżeli lubicie smak kokosu, będzie Wam smakowało. Ukłon tutaj głównie w stronę pań. 


Składniki:
200 g wiórków kokosowych
pół litra spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka kokosowego
400 ml mleka
1 tabliczka białej czekolady
(przepis na 2 duże butelki)

Wiórki zalewamy spirytusem i odstawiamy na jakieś 2 tygodnie. Pamiętajcie żeby je codziennie mieszać. Po tym czasie wiórki odcedzamy i wyrzucamy. Kokosowy spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym, kokosowym i 300 ml zwykłego mleka. Składniki łączcie powoli, sukcesywnie, żeby likier się nie zwarzył. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 100 ml zwykłego mleka, studzimy. Dolewamy do likieru, dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do butelek, wkładamy do lodówki. Likier po pobycie w lodówce, jeszcze zgęstnieje. Jeżeli lubicie bardzo słodkie likiery, możecie podwoić ilość czekolady. 


3 komentarze:

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mieszkam za granica i wiem,ze nasze puszki sa mniejsze,aiec peosze podac mi wielkosc puszek mleka skondensowanego i mleka kokosowego,dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleczko kokosowe - 400 ml, mleko skondensowane - 530 g. Pozdrawiam :).

      Usuń