24 sierpnia 2014

Panzanella

Nie znoszę wyrzucać jedzenia. Lubię natomiast zużywać resztki lodówkowe i szafkowe i wyczarowywać z nich coś zjadliwego. Tak oto powstała panzanella, toskańska sałatka chlebowa, której podstawowym składnikiem jest stary chleb. Jeżeli już się na nią zdecydujecie, poszukajcie do niej małych słodkich pomidorów. I dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale o tym już Wam wiele razy trąbiłam. 



Składniki:
10 pomidorków koktajlowych
4 duże kromki czerstwego chleba
1 żółta papryka
pół małej czerwonej cebuli
garść świeżej bazylii (ja użyłam rukoli)
3 łyżeczki oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu winnego
1 mały ząbek czosnku
sól

Chleb kroimy w kostkę, którą smażymy na oliwie do zrumienienia. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki, pieczemy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. Jeżeli macie taką potrzebę, zdejmijcie z niej skórkę. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka. Z oliwy, octu, czosnku i soli robimy sos. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Doprawiamy jeszcze do smaku solą. 

2 komentarze:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń