24 sierpnia 2014

Spaghetti 3 sery z rukolą

Strasznie, ale to strasznie kaloryczny obiad. Pomysł narodził się z chęci zjedzenia resztek rukoli, makaronu i mascarpone. Dokupiłam jeszcze tylko ser bursztyn, ser z niebieską pleśnią i wyszło to co wyszło. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką bombę kaloryczną, ale nie przeginajcie. Jeżeli jednak macie wyrzuty sumienia, zróbcie tę potrawę z pełnoziarnistym makaronem, też będzie smaczna. 
Ps. Smoki, dzięki za talerz :).


Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti
2 łyżki mascarpone
100 g sera z niebieską pleśnią
spora garść sera długodojrzewającego (ja użyłam sera Bursztyn)
1/3 szklanki mleka
1 ząbek czosnku
2 garści rukoli
oliwa
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)

Makaron gotujemy al dente. Czosnek kroimy w plasterki i chwilę smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy mascarpone, mleko, sól, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy pokruszony ser pleśniowy i starty bursztyn. Mieszamy, aż do uzyskania rzadkiego sosu. Dokładamy do tego makaron i od razu umytą rukolę. Na talerze wykładamy makaron, możemy posypać go jeszcze pokruszonym serem pleśniowym, bursztynem i jeszcze raz sypnąć świeżo mielonym pieprzem.

2 komentarze:

  1. Ubóstwiam takie serowe makarony, no i rucola, pyszne danie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. A to była jedna wielka improwizacja :). Oby więcej takich. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń