16 sierpnia 2014

Cytrynowy szerbet z mascarpone

Szerbet to rodzaj sorbetu z dodatkiem śmietanki. Przepis zaczerpnięty od Jamiego, z książki "Włoska wyprawa Jamiego", którą również dostałam w prezencie, tym razem, od mojej najlepszej dolnośląskiej rodziny. W tym przepisie śmietanka jest zastąpiona serkiem mascarpone. Nie kłócę się, robię jak Oliver przykazał. Deser jest bardzo odświeżający, kwaśny, słodki, naprawdę bardzo ciekawy. 


Składniki:
200 g cukru
200 ml wody
200 ml soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
1 czubata łyżka mascarpone
(przepis na 6 porcji)

Naczynie, w którym będzie się mroził szerbet wstawiamy do zamrażalnika. W garnku gotujemy wodę z cukrem, około 5 min. Odstawiamy syrop do ostygnięcia. Po około 15 minutach dodajemy sok i skórkę z cytryny, mascarpone, bardzo dokładnie mieszamy. Spróbujcie czy jest dla Was wystarczająco kwaśny i wystarczająco słodki. Jeżeli wszystko pasi, przelewamy płyn do naczynia w zamrażalniku i mrozimy około 5 godzin. Pamiętajcie żeby co godzinę zaglądać do niego i mieszać go widelcem. Szerbet przechowujemy w zamrażalniku maksymalnie 2 dni, po tym czasie pojawią się na nim kryształki lodu, które psują smak. 

3 komentarze:

  1. Z Jamiem nie ma się co kłócić, Jamie wie ;)
    Wygląda pysznie (deser, nie Jamie ;)).

    OdpowiedzUsuń