21 września 2014

Schab z gruszką i serem pleśniowym

Ten przepis został przetestowany już dość dawno temu, zdjęcie też już swoje odczekało. Postanowiłam w końcu podzielić się nim z Wami. Tak jak kiedyś Wam pisałam, trzeba czasem odstawić klasyczne schaboszczaki w panierce. Poszperałam, wyguglałam i znalazłam ciekawy przepis na schab. Trochę go zmodyfikowałam, oryginał natomiast jest z bloga: Gotuję, bo lubię. 


Składniki:
4 kotlety schabowe
100 g żółtego sera pleśniowego 
1 duża gruszka
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego majeranku
sól
pieprz

Kotlety lekko rozbijamy, doprawiamy majerankiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem, odstawiamy do lodówki na 30 min. W międzyczasie lekko podgrzany jogurt mieszamy z 1/3 opakowania sera pleśniowego.
Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem, na każdy kotlet nakładamy plaster gruszki i resztę pokruszonego sera pleśniowego. Pieczemy 30 minut 180 stopniach.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa odsłona schabowego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenia smakowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, naprawdę. Będę często wracać do tego przepisu. Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń