25 października 2014

Bircher musli

W trakcie wczytywania się w kuchnię szwajcarską natknęłam się na nazwisko Bircher. Maximilian Bircher-Benner był lekarzem szwajcarskim, który w swoim szpitalu wymyślił właśnie musli. Nie ma potrzeby ściśle trzymać się składników w tej potrawie, dodajecie do niej co lubicie i co akurat jest dostępne. Najlepiej jest oczywiście je robić w letnie dni, gdy mamy pod dostatkiem świeżych, sezonowych owoców. My znowu gdzieś lata, więc mogę w spokoju zjeść bezmięsne, baaardzo zdrowe śniadanie. I smaczne.



Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka soku jabłkowego 
1 łyżka pestek z dyni
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka orzechów włoskich
1 gruszka
1 kiwi
1 łyżka płynnego miodu 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta cynamonu
(przepis na 2-3 porcje)

Płatki zalewamy sokiem jabłkowym i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień wrzucamy do nich migdały, pestki z dyni, orzechy włoskie, startą na grubych oczkach gruszkę, sok z cytryny, cynamon, obrane i pokrojone kiwi. Polewamy jogurtem i miodem, mieszamy.
Jeżeli macie takie widzimisię, możecie pestki dyni i migdały chwilę podprażyć na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz