11 października 2014

Frittata z serem gruyere

Jeżeli macie już dość śniadaniowych jajecznic, jajek sadzonych i na miękko, polecam zrobić frittatę. Jest to rodzaj omletu z przeróżnymi dodatkami. Robię ją w miarę często, zawsze z czymś innym. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować prostą frittatę ze szwajcarskim serem gruyere, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Ten rodzaj sera możecie oczywiście zastąpić innym ulubionym, czerwony pieprz też nie jest niezbędny, możecie użyć każdego innego. 



Składniki:
6 jajek
spora garść sera gruyere
szczypiorek
1 łyżeczka masła
czerwony pieprz
sól
(przepis na 2 porcje)

Do tej potrawy potrzebna jest patelnia (lub garnek), którą można włożyć do piekarnika. Jajka roztrzepujemy w misce, dorzucamy starty na grubych oczkach ser, dodajemy sól. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy jajka, na wierzch kładziemy szczypiorek i ziarenka czerwonego pieprzu, chwilę smażymy na patelni (nie mieszamy). Kiedy spód już się zetnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, grzanie góra). Pieczemy tak długo aż frittata będzie upieczona i lekko rumiana.

1 komentarz:

  1. Cudowna! Z takim śniadaniem od razu milej zaczyna się dzień :)

    OdpowiedzUsuń