4 października 2014

Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Coś czuję w kościach, że mamy jedną z ostatnich, ciepłych, weekendowych okazji na ognisko. A pogoda dziś na Śląsku jest taka, że aż wolę nie zapeszać, wiosna i już. Dodatkowo wieczorem mamy ekipowe norwesko-polskie spotkanie, na które zawsze czekamy z uśmiechem na twarzy. Jak ognisko to kiełbacha, jak kiełbacha to wódka, jak wódka to ogórek kiszony. Stereotyp, trudno. Sałatka już się chłodzi w lodówce. Zróbcie ją koniecznie, będzie pasowała także do potraw z grilla. 


Składniki:
20 małych ziemniaków
5 dużych ogórków kiszonych
2 małe czerwone cebule
1 pęczek koperku
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz

Ugotowane ziemniaki kroimy w grube talarki. Cebulę i ogórki kroimy w cienkie plasterki. Z oliwy, musztardy, octu i rozdrobnionego czosnku robimy sos, którym polewamy wszystkie składniki. Dodajemy poszatkowany koperek, sporo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wkładamy do lodówki na parę godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz