22 listopada 2014

Gorąca czekolada z koniakiem

Tak jak obiecałam tydzień temu, wrzucam dziś post z czekoladą na gorąco. Żeby czekolada nie była nudnawa, dolałam do niej odrobinę koniaku. Smak diametralnie ją zmienił, na wielgachny plus. Nie potrafiłam się powstrzymać od próbowania. Trochę tu, trochę tam, trochę jak parzyła, trochę jak już nie. Trochę. Nadal walczę ze sobą srogo, ale postanowiłam już nie podpijać. Mistrzostwo świata, wierzcie mi.
Tak, to jest idealny trunek na jesienne deszczowe popołudnia weekendowe. Dobry film, koc i czekolada. U mnie dodatkowo, pałętające się koty. Polecam wszystkim.


Składniki:
100 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka miodu
1 łyżka koniaku
(przepis na 2 porcje)

Śmietankę podgrzewamy w garnku, dorzucamy do niej kostki czekolady. Po rozpuszczeniu czekolady, dolewamy mleko, koniak, miód. Wszystko dokładnie mieszamy  i rozlewamy do filiżanek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz