10 listopada 2014

Szarpana wieprzowina (pulled pork)

Szarpana wieprzowina to danie wyjątkowo czasochłonne. Nie jest natomiast pracochłonne wcale. Jeżeli posiadacie w domu lub będziecie posiadać zgraję mięsożerców, ten przepis jest właśnie dla Was. Dzisiaj rano już poszło zdjęcie do ogółu, wszyscy są niezwykle szczęśliwi. Niech mają święto i oni. Pulled pork to wieprzowina bardzo długo pieczona w niskiej temperaturze. Po parunastu godzinach obróbki jest niezwykle delikatna i krucha. Przepis, w którym w roli głównej będzie właśnie to mięcho, wrzucę jutro. Dzisiaj, póki co, kompletny przepis na pulled pork.



Składniki:
2 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki octu winnego
4 rozdrobnione ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki papryki słodkiej 
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej 
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopi. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy 12 godzin. Ja z wygody, piekę mięso w nocy. Ostatnie 30 minut można piec bez przykrycia (w nieco wyższej temperaturze), wtedy się ładnie przyrumieni.

2 komentarze:

  1. a jesli mam 1 kg łopatki to czas pieczenia się skraca ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale przez parę dni byłam poza zasięgiem. Myślę, że czas pieczenia można skrócić do 8 godzin, ale takiej potrzeby nie ma. Pozdrawiam :).

      Usuń