6 grudnia 2014

Kremowa zupa fasolowa

Najlepszą fasolową robiła moja babcia. I pamiętam, że zawsze podtykała mi pod nos mały słoiczek z majerankiem, mówiąc, że jeszcze trzeba dosypać. Moja fasolowa nie smakuje niestety jak babcina, ale jest dobrze doprawiona majerankiem :). Nie miałam żadnych obaw, dotyczących tego przepisu. Od razu wiedziałam, że to będzie to. Zupa jest bardzo kremowa, sycąca i konkretna. Składniki są klasyczne, nie ma udziwnień i niepotrzebnych dodatków. Idealnie pasują do niej grzanki krótko smażone na oliwie.


Składniki:
200 g fasoli
1 l bulionu warzywnego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
ulubiona kiełbasa
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
(przepis na 3 porcje)

Fasolę namaczamy w wodzie na noc, następnie gotujemy ją do miękkości. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni (można spróbować bez oleju, powinna puścić nieco tłuszczu), przekładamy ją do miseczki. Na tej samej patelni smażymy poszatkowaną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem. Dorzucamy do tego ugotowaną fasolę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem (wcześniej wyciągamy ziele i liście laurowe, nie będą nam potrzebne) na gładki krem, na wszelki wypadek można przetrzeć zupę przez gęste sito. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy jogurt (śmietanę), chwilę podgrzewamy (nie gotujemy). Fasolową podajemy w miskach, z dodatkiem ulubionej kiełbasy. 

5 komentarzy:

  1. jestem bardzo ciekawa smaku tej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo prosta w obsłudze, polecam zrobić. Ja niedługo na pewno znowu ją zrobię. Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. fasola już się moczy.......... pychotka będzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstra, zupa naprawdę pysznościowa. Buźka.

      Usuń