6 stycznia 2015

Kawa piernikowa

Jest fajnie. Wolny dzień, przyjemna pogoda, My gdzieś biega. Mogę w spokoju robić bajzel w kuchni, nikt mnie nie wyzywa od bałaganiary. Jest południe, więc dobra godzina na lekką kawę. W ręce wpadła mi domowa przyprawa do piernika. Już dawno miałam w planie ją wykorzystać do kawy. I tak oto jest, ma bardzo sympatyczny smak. Jeżeli lubicie słodką kawę, polecam dodać do niej odrobinę cukru waniliowego. Przepis banalny, niewymagający więcej pracy niż przy robieniu codziennej kawy (poza ubiciem śmietany). 


Składniki:
1 kubek zaparzonej ulubionej kawy
szczypta przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka ubitej śmietany kremówki

Kawę zaparzamy wg własnego uznania, można użyć również kawy rozpuszczalnej, jeżeli lubicie. Do kubka wlewamy kawę, wsypujemy odrobinę przyprawy do piernika, cukier, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę ubitej śmietany kremówki. Smacznego. 

3 komentarze:

  1. Przed świętami często zdarzało mi się robić taką kawę. Tylko dodawałam jeszcze świeżego imbiru dla wyrazistości smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką piernikową kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za komentarze. Przepis w sumie prosty, z tym imbirem muszę jeszcze ogarnąć. Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń