18 stycznia 2015

Sałatka z kuskusem i granatem

Pycha. Wszystko jakoś tak do siebie spasowało. Słodki granat, kremowa feta, pikantna i wyrazista rukola. Dzisiaj mam jakąś wenę na słuchanie muzyki, więc póki co się ewakuuję, wieczorem wrócę z jeszcze jednym przepisem.
Ps. Staś, dzięki za najpiękniejsze na świecie sztućce :).


Składniki:
150 g kaszy kuskus
pół opakowania fety
1 mała czerwona cebula
pół granatu
spora garść rukoli
pół papryczki chili
pół zielonej papryki
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
(przepis na 2 porcje)

Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę mieszamy widelcem i przesypujemy do miski. Dodajemy do niej umytą rukolę, pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i chili. Dosypujemy do tego nasiona granatu i pokrojoną w mniejsze kawałki fetę. Polewamy wszystko oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą.

3 komentarze:

  1. Wszystkie składniki akurat mam, więc chyba jutro ją robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, pyszna. Ja dzisiaj zrobię ją jeszcze raz :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń