17 stycznia 2015

Gulasz z cynamonem

Pierwszy raz, ów gulasz, robiłam w zeszłym roku w sylwestra. Miałam nadmiar zamrożonej wieprzowiny, z której chciałam zrobić coś niecodziennego. Od razu wiedzieliśmy, że to będzie naprawdę COŚ. Dla niedowiarków, cynamon i goździki w tym gulaszu, zupełnie nie przeszkadzają. Jest coś w tej potrawie, naprawdę wciągającego. Po spróbowaniu jednej łyżeczki, ma się ochotę na kolejną. 


Składniki:
750 g wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
250 ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
3 goździki
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
olej rzepakowy

Wieprzowinę kroimy w około 1 cm kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso nacieramy octem, 1 łyżką oleju, cynamonem, rozdrobnionym czosnkiem i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień, w garnku z grubym dnem, obsmażamy mięso. W tym samym garnku smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dorzucamy goździki, liść laurowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jest taka potrzeba). Gotujemy na minimalnym ogniu, około godziny. Można od czasu do czasu podlać go wodą. 

9 komentarzy:

  1. O wlasnie, bardzo mi sie spodobal ten dodatek cynamonu...
    Ciekawe danie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasia, Dominika, zróbcie koniecznie. Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko :) a z czym podany ten gulasz najlepiej smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, my za każdym razem jemy ze świeżym pieczywem. Myślę, że można równie dobrze go zjeść z ziemniakami, ryżem lub standardowo - z kaszami. Co kto lubi. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Dlaczego to na zdjęciu jest takie gęste jeśli gotujemy tylko w winie (ew. dolewamy wodę) ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co mam odpisać, tak mi wyszło :). Może na zdjęciu po prostu wygląda na bardzo gęste, z tego co pamiętam, w rzeczywistości bardzo gęste nie wyszło. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Wlasnie gotuje ten gulasz, pachnie wysmienicie tylko troche kwasno od wytrawnego wina. Jakiego wina uzylas ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie pamiętam. Wiem, że nie doradzę nic odkrywczego, ale dodaj odrobinę cukru, na pewno pomoże :). Pozdrawiam.

      Usuń