25 stycznia 2015

Zupa z soczewicą

W końcu zima. A jak zima, to rozgrzewająca, pikantna zupa. Przyjemnie będzie jutro wrócić z pracy i napełnić brzuchy czymś takim. W pierwszej wersji, zupa miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Mięso trochę mi już bokiem wychodzi po tym weekendzie, więc zaserwowałam same warzywa. Ciekawym dodatkiem jest tutaj ogórek kiszony. Tak, tak. Nie rezygnujcie z niego, pasuje jak ulał.


Składniki:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1,5 l wody
200 ml passaty pomidorowej
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
1 duży ogórek kiszony
pół papryczki chili
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 
sól
olej rzepakowy

Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy, dodajemy do niej po chwili rozdrobniony czosnek. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze, cienkie kawałki, dorzucamy do cebuli. Smażymy 2 minuty. Po tym czasie, do warzyw wlewamy wodę, passatę, doprawiamy liśćmi laurowymi, słodką papryką. Dorzucamy pokrojony w kostkę ogórek kiszony i poszatkowaną chili. Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy pod wodą i dorzucamy do zupy. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy solą. Zupę można posypać natką pietruszki. 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy :) Ciekawy dodatek ogórka kiszonego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię, a ogóras rzeczywiście spasował :).

      Usuń
  2. Pysznie ta zupa wygląda, bardzo podoba mi się konsystencja :) A zupy z dodatkiem soczewicy uwielbiam, ale jakoś nigdy nie łączyłam ich z ogórkiem, za to często dodaję do nich kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zupy z czerwonej soczewicy, ale nigdy nie dodawałam do nich ogorka koszonego - takie połaczenie wydaje mi się bardzo trafione, muszę sprobować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i wyszła przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dopiero raczkuję z soczewicami i innymi kaszami. Bardzo moje smaki. Photo Kuchnia - bardzo się cieszę :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń