20 maja 2015

Pieczone ziemniaki

Prosty i naprawdę fajny dodatek do obiadu. Ja postanowiłam połączyć ziemniaki z rozmarynem, ale oczywiście nie musicie ściśle się tego trzymać. Możecie użyć także majeranku lub tymianku, co kto lubi. Na pewno będę kombinować jeszcze z innymi smakami: z czosnkiem, cytryną i chili. Przed nami sezon na młode ziemniaki, dlatego nie ma na co czekać, raczcie się i kombinujcie. Oczywiście z umiarem - lepiej jednak się zajadać ugotowanymi, ze świeżymy ziołami.


Składniki:
15 młodych ziemniaków średniej wielkości
1 łyżka suszonego rozmarynu
sól
olej rzepakowy/oliwa 

Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką (nie obieramy), gotujemy prawie do miękkości. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią połówki ziemniaków. Posypujemy je ziołami, solimy i polewamy olejem/oliwą. Pieczemy do zrumienienia. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ziemniaczki w takiej formie, choć z rozmarynem nigdy nie jadłam :P I potem polewam je olejem lnianym lub z orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmaryn i ziemniaki - idealne połączenie. A co do oleju lnianego - zaopatrzę się na pewno :).

      Usuń