17 maja 2015

Surówka z młodej kapusty

Szczerze powiedziawszy, chyba nie miałam okazji nigdy jeść, surowej młodej kapuchy. Smażoną, jak najbardziej, ale formie zieleniny - nigdy. Jesteśmy na początku sezonu warzywnego, więc tego typu surówki i sałatki będę robiła w ilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę - coś czuję, że będzie ekstra.


Składniki:
1 młoda kapusta
1 pęczek rzodkiewki
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
garść siemienia lnianego
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka miodu
sól

Kapustę obieramy z zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie surówki :) Chociaż z młodej kapusty surówki żadnej nie jadłam to bardzo ją lubię jeść, jak kroję do gotowanej kapusty z marchewką i koperkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Mogę zjeść tony, a potem leżę do góry brzuchem, bo mnie boli :P

    OdpowiedzUsuń