7 czerwca 2015

Surówka z czerwonej kapusty

Powstał pomysł zrobienia młodych ziemniaków z boczkiem i ziołami. Tylko jakoś tak same ziemniaki... nie wiem, średnio. My sobie wymyślił do tego surówkę coleslaw. W sumie ok, może być. Niestety podczas zakupów okazało się, że w sklepie zabrakło białej kapuchy. Ku uciesze My, była natomiast czerwona (jego zdaniem jest lepsza),  nie było szans na dyskusje - czerwona wylądowała w koszyku. Surówka z mojego przepisu ma w sumie podobny skład jak coleslaw, postanowiłam ją jedynie podrasować chrzanem. I oczywiście najlepiej smakuje na drugi dzień. Tak w ogóle, to do ziemniaków z boczkiem - bom ba sty czna!


Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 duża czerwona cebula
1 kubek dużego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Z reszty składników robimy sos. Warzywa wrzucamy do miski, można je trochę pougniatać rękami. Całość polewamy sosem, mieszamy. Doprawiamy według własnego uznania. Surówkę wkładamy do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz