5 lipca 2015

Fasolka szparagowa z harissą i migdałami

Nie wiem skąd pomysł na tę potrawę, ostatnio w ogóle dużo myślę kulinarnie. Wczoraj złapałam się nawet na tym, że pomyślałam, że nie jestem do końca normalna. Kuchnia, kuchnia, gotowanie, kombinowanie, potem ktoś tam, coś tam :). Na początku był pomysł na fasolkę z oliwą i cytryną, z natką i migdałami. Potem pomyślałam, że byłoby fajnie zaostrzyć całość. Skończyło się po prostu na harissie. Wypaliło nam trochę przełyki, ale nic to. Lubimy :). 


Składniki:
0,5 kg fasolki szparagowej
1 łyżeczka harissy (lub mniej)
1 łyżka migdałów w słupkach (mogą być płatki)
sól

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu zostawiamy, aby dokładnie odciekła z wody. Wrzucamy do miski, dodajemy harissę, solimy i całość posypujemy migdałami. Uważajcie na ilość harissy - jest bardzo ostra. 

3 komentarze:

  1. Też tak mam, myślenie o tym co ugotować i co zjeść zajmuje mi mnóstwo czasu, do tego mam nieustannie nowe pomysły kulinarne.
    Bardzo mi się podoba ten przepis - szybki i pyszny.

    OdpowiedzUsuń