25 października 2015

Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi

Dziś wielkie święto, tzn. wielkie dla mnie. Światowy Dzień Makaronu. Uwielbiam pasty pod każdą postacią. Dodatkowo, obecnie mamy sezon na jarmuż, więc postanowiłam połączyć te dwa cuda. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam styczność z tym warzywem i jest naprawdę ok. W mądrych ilościach, jest bardzo smaczny. Wczoraj próbowałam go również w koktajlu i też się nie zawiodłam. A że przy okazji daje sporą dawkę witamin, błonników i innych białek, to czemu nie? 



Składniki:
200 g makaronu (ja użyłam casarecce)
100 g sera gorgonzola
12 pomidorków koktajlowych
3 liście jarmużu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki mleka
kawałek sera długodojrzewającego
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2 porcje)

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie, na patelni rumienimy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dorzucamy od razu pokrojony w paski jarmuż (wcześniej pozbądźcie się twardej łodygi). Na patelni robimy miejsce na połówki pomidorków, które lekko podsmażamy. Po chwili całość mieszamy, dokładając gorgonzolę i mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty, można spokojnie dodać odrobinę mleka. Makaron mieszamy z sosem. Całość posypujemy serem długodojrzewającym.

3 komentarze:

  1. Jak zobaczyłam temat to wiedziałam że moje kubki smakowe oszaleją..... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś dla mnie, czyli dla makaroniarzy!!!!!!!!!
    jeszcze nie jadłam, a już ślinka mi leci
    mam, oprócz gorgonzoli wszystkie składniki, dodam ser pleśniowy, też będzie dobry.
    A kiedy podrzucisz zdjęcia z wycieczki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, widząc tyle entuzjazmu :). Bardzo się cieszę.
    Mamma, zdjęcia postaram się ogarnąć w ten weekend, totalnie mi wyleciały z głowy. :*

    OdpowiedzUsuń