16 stycznia 2016

Ciastka owsiane z m&ms

Ciastka miały być wykonane wspólnie z moją londyńską przyjaciółką, ale lenistwo stety wygrało. Pieczenie ciastek zamieniłyśmy na leżenie brzuchami do góry, no sorry, taki klimat. Zawsze, kiedy się spotykamy, nicnierobienie wychodzi nam najlepiej. Nadrabiamy wtedy zaległości filmowe i kaloryczne. 
Przepis na ciastka zaczerpnęłam od Angie, z bloga I adore cinnamon, która potrafi wyczarować jeszcze milion innych rzeczy. Znalazłam na necie pełno innych przepisów na tego typu deser, Angie jednak wygrała bezapelacyjnie. 


Składniki:
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g cukru trzcinowego
100 g płatków owsianych
100 g gorzkiej czekolady
125 g m&m'sów w brązowym opakowaniu
70 g orzechów włoskich
120 g roztopionego masła
1 jajko
(przepis na około 20 ciastek)

Ostudzone masło łączymy z jajkiem. Orzechy i czekoladę szatkujemy w mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki mieszamy z mokrymi. Wilgotnymi dłońmi, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem. 

3 komentarze: