31 stycznia 2016

Mozzarella marynowana w śmietanie, z cytryną i majerankiem

Z ciężką wątrobą oglądam finał ME w piłce ręcznej. Jasna cholera, nie tak to miało wyglądać. Szkoda. Nie od komentarzy sportowych jednak tu jestem...
Ostatnio coś mało korzystam z książek kucharskich. Błąd! Mam ich pierdyliard, ulubionych mniej lub bardziej. Parę dni temu ślęczałam nad Jamiem, nad jego pierwszymi książkami. Znalazłam dwa fajne przepisy, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Jednym z nich jest marynowana mozzarella. Zupełnie nieskomplikowany przepis, który na 100% sprawdzi się jako zagrycha na imprezę (nie, nie do wódki). 
Do tego przepisu będę wracać na pewno. Już zaczynam w głowie układać urodzinowe menu, marynowana mozzarella na pewno się w nim pojawi. I błagam, nie pomijajcie świeżego majeranku. Uzupełnia wszystko cudownie. 


Składniki:
2 kulki mozzarelli
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany 12%
1 chili mini (lub mniej)
1 łyżka świeżego majeranku
pół cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy extra virgin
(przepis na 2 porcje)

Mozzarelle kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu. Jogurt mieszamy ze śmietaną, polewamy całość. Chili kroimy w plasterki (można się pozbyć pestek), umytą skórkę z połowy cytryny ścieramy  na tarce o małych oczkach. Mozzarelle z sosem, posypujemy chili, skórką z cytryny, liśćmi świeżego majeranku, doprawiamy solą i  świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy oliwą i sokiem z połowy cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz