16 marca 2016

Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Świąt, blogowo, nie przeskoczę, nie ma mowy. Zresztą co tam, białą kiełbasę przecież można jeść bez okazji, prawda? Właściwie to wszystko można jeść bez okazji. No. Fajnie sobie ze sobą pogadać, fajnie. 
Połączenie kiełbasy z ciecierzycą już dawno za mną chodziło. Postanowiłam wykorzystać ten pomysł właśnie parę dni przed świętami, może akurat ktoś się nim zainspiruje - różne dziwaki tu zaglądają :). W tej potrawie jest wszystko co lubię, więc efekt końcowy również jest na tak. W najbliższy weekend mam w planie dalej bawić się we wczesną Wielkanoc, dużą część czasu poświęcę jajkom. Jajkom i temu ptaku :). 


Składniki:
3 białe kiełbasy (ja użyłam parzonych)
pół szklanki surowej ciecierzycy
1 puszka krojonych pomidorów 
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 liść laurowy
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)

Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie, na drugi dzień gotujemy ją prawie do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, smażymy do zrumienienia, następnie całość zalewamy pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dorzucamy liść laurowy. Smażymy 3 minuty, pod koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, nakładamy na niego ponacinaną lekko z obu stron kiełbasę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, do zrumienienia kiełbasy i odparowania sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz