7 maja 2016

Szparagi z groszkiem cukrowym i boczkiem

Szczęśliwam! Rano zaliczyłam z tyską rodziną R, targ warzywny. Dajcie mi więcej pieniędzy, dajcie mi więcej czasu, z kuchni nie wyjdę wcale. Mam tyle pomysłów na potrawy z sezonowych warzyw, że trochę mnie to przeraża. Najśmieszniejsze, że rok temu myślałam, że przecież w końcu opcje się skończą. Tak sobie głośno dzisiaj myślę, że opcje nie skończą się nigdy. Jestem w jakimś obłędzie! Szczę-śli-wam!  Szparagi, groszek cukrowy, boczek, oliwa, ser. Cudowne połączenie smaków. Potrawę robi się dosłownie w 5, maksymalnie 7 minut. I tyle. Wspominałam już, że jestem szczęśliwa? No jestem, jestem. 


Składniki:
500 g zielonych szparagów
200 g groszku cukrowego
1 mała czerwona cebula
6 długich i bardzo cienkich plasterków boczku
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin
sól
pieprz
mały kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam pecorino)
(przepis na 2-3 porcje)

Boczek obsmażamy z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Na tłuszczu, który wytopił się z wieprzowiny, można krótko obsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 2 lub 3 części. Gotujemy je razem z umytym groszkiem maksymalnie 2 minuty. Po ugotowaniu przekładamy je od razu do miski z zimną wodą (najlepiej z lodem) - nie stracą koloru i będą chrupiące. Szparagi z groszkiem wrzucamy do miski, dodajemy cebulę, połamane kawałki boczku, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość posypujemy startym serem. 

4 komentarze:

  1. Pyszne połączenie - pycha !
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny zestaw smakowy, same składniki, które lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. W przygotowaniu jest mowa o orzechach że mamy je uprażyć,ale w spisie produktów nie ma mowy o nich i jakie to moja być orzechy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, faktycznie :). I teraz nie pamiętam czy były faktycznie czy nie. Hm... Pomiń albo użyj włoskich. Dziękuję za zwrócenie uwagi :).

      Usuń