2 czerwca 2016

Pieczarki w śmietanie

Kupić małe pieczarki, jak najmniejsze. Małe będą lepiej wyglądały na zdjęciu. Kupić pieczareczuczunie. Kupiłam, zrobiłam i jest dupa blada. Niby je widać, ale ja ich kurna, nie widzę :). Pffff. No trudno, parę dni temu też próbowałam zrobić zdjęcie temu daniu i też nie byłam zadowolona. Dobra tam, nie przybliżajcie za bardzo zdjęcia i będzie ok :D. Same pieczarki - mega! Mało składników, dużo ziół i świeżo mielonego pieprzu. I jest pysznie. Jeżeli dolejecie do "sosu" więcej mleka, będzie rzadszy i wtedy można go potraktować jako sos. My zjedliśmy je z młodymi ziemniakami i ogórkami konserwowymi.


Składniki:
250 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziół (u mnie natka pietruszki i koperek)
200 ml śmietany 18%
1/4 szklanki mleka (lub więcej)
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2-3 porcje)

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy je do zrumienienia, razem z rozdrobnionym czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dolewamy śmietanę i mleko, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Całość posypujemy ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz