22 lipca 2016

Fasolka szparagowa z kiełbasą w sosie pomidorowym

Tak na szybko, bo piątek, po pracy. Nie chciało mi się siedzieć przy garach, jutro się jeszcze nasiedzę. Wczoraj rozmroziłam jakąś wiejską kiełbachę, dziś dokupiłam tylko fasolkę, szast prast i jest obiad. Chciałam jeszcze poeksperymentować z papryczką jalapeno, ale w końcu odpuściłam, dodałam zwykłą chili. Papu chyba się udało, My resztki talerzowe wymiótł ciemnym pieczywem. 


Składniki:
2 garści zielonej fasolki szparagowej
150 g kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół świeżej chili
puszka krojonych pomidorów
pół szklanki wody
sól
olej rzepakowy
(przepis na 2 porcje)

Fasolkę myjemy i odcinamy twarde końcówki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, po chwili dodajemy do niej cebulę i czosnek, smażymy do zrumienienia. Pod koniec dorzucamy chili i fasolkę. Całość zalewamy wodą i pomidorami, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, do momentu aż fasolką będzie miękka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz