21 sierpnia 2016

Ratatouille z soczewicą

Demyt, przegralim :/. Muszę przestać tak przeżywać nasze porażki w nogę, siatkówkę i ręczną. Ostatnio, po przegranej Polaków w Euro 2016, nie mogłam usnąć do 3 nad ranem. Jest jednak coś, co poprawi mi dzisiaj humor. Zlanie brazylijskich tyłków, przez włoskich siatkarzy :D. Mecz za chwilę, więc się ewakuuję. Ratatouille z soczewicą. Fajne, rozgrzewające i bardzo pożywne. Tyle :).


Składniki:
pół szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 średnia cukinia
1 mały bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka  suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie)
sól
pieprz
olej rzepakowy

Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy resztę warzyw, smażymy 5 minut. Po tym czasie, dolewamy pomidory z puszki, ocet, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dosypujemy soczewicę i wszystko gotujemy 10 minut. 

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie dania na bazie czerwonej soczewicy, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką zupę chce spróbować w ten weekend. Dzięki za przepis, na pewno wykorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad.... Złożyło się przypadkiem że wszystkie składniki do ratatouille znalazłam w lodówce :)
    Właśnie skończyłam jeść. Przepis jest genialny!!
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń