22 października 2016

Marchewka z groszkiem

I znowu wracam do klasyki. Tym razem marchewka z groszkiem, którą My profesjonalnie wywiercił mi dziurę w brzuchu. Marudził, marudził i wymarudził. Robiłam ją drugi raz w życiu, jest banalna. Tydzień temu mieliśmy ją zjeść do niedzielnego obiadu, ale do niedzieli nie doczekała, nie mówiąc o zdjęciu i publikacji. Postanowiłam ją dziś powtórzyć i podzielić się nią z Wami. Genialna. I już. 


Składniki:
450 g mrożonej marchewki z groszkiem
250 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej marchewkę z groszkiem, cukier i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (u mnie to trwało ok 5 minut). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, smażymy pół minuty. Do zasmażki wlewamy trochę wody z gotowanej marchewki, dodajemy do garnka z marchewką, znowu mieszamy, dolewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, zagotowujemy. 

3 komentarze:

  1. Idealny dodatek do obiadu. :) Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do marchewki z groszkiem dodaję odrobinę mielonego imbiru, żeby podkręcić smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadome - marchewki lubią się z imbirem :D.

      Usuń