14 stycznia 2017

Ryż z migdałami, słonecznikiem i siemieniem lnianym

Zdrowe - to raz, dwa - pyszne. Ten dodatek był uzupełnieniem do smażonego camemberta i surówki z pora. Ziemniaki są fajne, kasza i inne kluski też, dobrze jest jednak czasem zrobić coś innego. Ze składnikami też możecie improwizować, można dodać orzechy, czarnuszkę, zioła, co chcecie. Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla kogoś inspiracją, naprawdę bardzo na to liczę.


Składniki:
3/4 szklanki brązowego ryżu
2 łyżki migdałów
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
(przepis na 2-3 porcje)

Ryż gotujemy al dente, potrwa to około 20 minut. Migdały rozdrabniamy i prażymy na patelni razem ze słonecznikiem. Ryż studzimy i mieszamy z resztą składników. 

2 komentarze: