8 stycznia 2017

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Znowu mam taki porąbany czas, że nic mi nie smakuje. A gotować trzeba. Jest więc prosta zupa pomidorowa, którą to lubi większość z nas. I żeby nie było znowu walk o to, czy ma być z ryżem czy z makaronem, jest z lanymi kluskami. Dobra odmiana. Zupa jest gęsta i bardzo porządna. Na zimowy, popołudniowy poniedziałek - idealna. Do zupy dorzuciłam dodatkowo niewielką ilość lubczyku, bo mam go w nadmiarze. Gościu, który czasem gotuje u nas rosół, ma jakąś banię na jego punkcie. Czas się go pozbyć. Lubczyku, póki co.



Składniki:
1,5 l wody
700 g passaty pomidorowej
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól
pieprz

lane kluski:
2 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
sól

Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, gotujemy al dente w 1,5 l wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dolewamy do tego passatę, lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jakieś 10 minut. Z jajek, mąki i szczypty soli wyrabiamy w misce lejące ciasto, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie odrobinę wody. Wlewamy ciasto cienkim strumieniem do lekko gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Lubczyk możecie zastąpić świeżą natką lub koperkiem.

6 komentarzy:

  1. Musi być przepyszna!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
  2. oo tak masz rację, z lanymi kluskami idealna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie :). Dla mnie ideałem jest ryż :) :).

      Usuń
  3. Uwielbiam lane kluski<3 W pomidorowej jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że taka kombinacja świetnie smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też moje pierwsze kluchy w pomidorowej. Ekstra jest :).

      Usuń