21 lutego 2017

Łazanki z kapustą i mięsem

Uwielbiam. Mogłabym je jeść na okrągło. W lodówce mam zawekowany jeszcze jeden słoik, z którego wyjdą mi jakieś 2-3 porcje. Tak, mi, nie nam. Tej potrawy za bardzo nie trzeba przedstawiać. Można ją robić z różnymi dobrociami: z grzybami, ze słodką kapustą, kiszoną, kiełbasą, pieczarkami, z marchewką, z mięsem i bez. Tym razem postawiłam na opcję z kiszoną kapustą i łopatką wieprzową. Do tego duuuużo świeżo mielonego pieprzu. Już się cieszę na kolejne otwieranie słoika.
Póki co, wyjadamy resztki lodówkowe i najlepsze na świecie zawekowane potrawy od rodziny W, które dostałam w postaci wałówki, parę dni temu. Niewiele jest osób, które potrafią gotować tak jak oni. Jadłabym wszystko jak leci. 


Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg kiszonej kapusty (z marchewką)
1 duża cebula
pół opakowania makaronu łazanki
pół łyżeczki sosu Worcester (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 4 porcje)

Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do zrumienienia. Po chwili dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy parę minut. Do łopatki dorzucamy mieloną paprykę, ziele angielskie i liść laurowy, dolewamy odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. Mięso łączymy z ugotowaną kapustą, dolewamy sos Worcester, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, wszystko gotujemy jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z łopatką i kapustą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz