5 marca 2017

Budyń jaglany z kakao i masłem orzechowym

Weekend kaszowy, bo mezmężowy :). Budyń zrobiłam sobie wczoraj na drugie śniadanie. Był super. Kwestię dosłodzenia zostawiam Wam. Moje masło orzechowe jest mało słodkie, dodatkowo nie przepadam za słodkimi deserami. Dla Was te proporcje mogą być niewystarczające. Miksujcie i próbujcie.


Składniki:
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
50 ml mleka
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka kakao naturalnego
1-2 łyżki cukru waniliowego
(przepis na 2 porcje)

Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy około 25 minut, odcedzamy. Ostudzoną kaszę wrzucamy do blendera z resztą składników. Miksujemy do uzyskania gładkiego musu.

4 komentarze:

  1. Budyń jaglany jest najlepszy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszę gotujemy na mleku? Czy można użyć mleka migdałowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, kaszę gotujemy w wodzie. I tak, spokojnie można użyć mleka roślinnego :).

      Usuń