Groszek w sosie majonezowym

Kurczę, nie pamiętam u kogo go jadłam. Nie pamiętam też, czy było to przy okazji świąt czy nie. Zakodowałam go sobie jednak już dawno temu i tak oto jest. Groszek konserwowy z sosem majonezowym. Idealny na Wielkanoc, do ugotowanych na twardo jajek, do wędlin, pasztetu. Postanowiłam podrasować go czerwoną cebulą, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cukru. Nie chcę być natrętna, ale ten przepis naprawdę jest warty zapamiętania. Taaaa...


Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
pół małej czerwonej cebuli
1 czubata łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz

Groszek dokładnie odcedzamy, chodzi o to żeby płyn z zalewy dodatkowo nie rozcieńczał nam sosu. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Do słoika wrzucamy jogurt, majonez, sok z cytryny i przyprawy, zamykamy go i energicznie mieszamy całość. Do miski wsypujemy groszek i cebulę, wlewamy sos, mieszamy i wkładamy do lodówki. 

Komentarze