Ciemny ryż z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami

I kolejna odsłona jedzenia do pracy. Znowu nudne warzywa, nudny kurczak, nudne przyprawy. Ale dla odmiany dziś chciałam Wam zaproponować ciemny ryż. Może nie powala jakościowo tak jak część kasz, ale odmiana czasami musi być. Z dodatkami, jak zwykle, możecie kombinować. Feta sprawdziła się tutaj świetnie. Miał być Koryciśnki, ale nie potrafiłam skubańca nigdzie dostać. 
Obiad wchłonięty w pracy na drugi dzień, był nawet lepszy niż w dniu przygotowania. 


Składniki:
1 szklanka brązowego ryżu (ja użyłam długoziarnistego)
7 suszonych pomidorów z zalewy
1 pierś z kurczaka
1 mała czerwona cebula
100 g sera feta
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
2 łyżeczki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)

Kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, (ja gotowałam go krócej, około 20 minut). Kurczaka smażymy na dużym ogniu, do zrumienienia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, fetę w większą, pomidory w paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, doprawiamy i mieszamy. 

Komentarze