25 czerwca 2017

Mleko owsiane

Od dłuższego czasu staram się odstawić krowie mleko, większość z Was już o tym wie (nieudolnie się tym chwalę). Dodatkowo codziennie rano zapijamy się koktajlami i sokami, żeby na chwilę zapchać czymś brzuchy. Zapchać czymś, co się robi szybko i przyjemnie. Jestem leniwa, nie chce mi się wstawać przed pracą i kombinować w kuchni. Odstawiając mleko, musiałam znaleźć jakiś zamiennik. I tak znalazłam mleko owsiane. Robię je co trzy dni - szybko i przyjemnie. Dodatkowym plusem jest cena, to w końcu tylko woda i płatki owsiane. Może spróbujecie?


Składniki:
1 litr przegotowanej zimnej wody
1 szklanka płatków owsianych 

Do blendera wsypujemy płatki, zalewamy je wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy (około 2 minut). Polecam najpierw przecedzić mleko prze gęste sito, dopiero później przez gazę, to ułatwia życie. Wkładamy do lodówki. 

2 komentarze: