12 czerwca 2017

Surówka z młodej czerwonej kapusty

Wiem, znowu surówka. Miało być zupełnie coś innego, ale facet na targu opchnął mi młodą czerwoną kapustę, z którą to nie miałam jeszcze nigdy do czynienia. No i wiedziałam, że muszę się z Wami tym podzielić - jakoś to przeżyjecie. A! No i grillowaliśmy w sobotę, więc surówka pasowała idealnie. Nie mogłabym żyć bez warzyw. Chociaż pisałam Wam kiedyś, że nie potrafiłabym żyć także bez mleka, a jakoś daję radę. No dobra, nie liczę tego koktajlu z rana, ale zabrakło mi mleka roślinnego... No naprawdę. 


Składniki:
1 główka młodej czerwonej kapusty
2 marchewki
1 pęczek koperku
2 łyżki oliwy extra virgin
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz

Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki, poszatkowany koperek, oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie surówki,lekkie i chrupiące:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm, ja też. I pierwszy raz jadłam młodą czerwoną :), jest idealna.

      Usuń