12 lipca 2017

Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue

Ten przepis to zupełny przypadek. Szukałam w głowie pomysłów na pieczoną fasolkę, skrzętnie omijając pomysł zapieczenia jej w sosie pomidorowym. Ha! Jest! Barbecue! Jeżeli nie macie ochoty na robienie swojego sosu, zaopatrzcie się w sklepowy z jakimś dobrym składem. Polecam jednak domowy, wiadomo. Wiecie z czym zjadłam wspomnianą fasolkę? Z kaszą gryczaną  i ostatnim słoikiem zimowej sałatki z kapusty.
Właśnie... muszę w końcu się zabrać za przetwory.



Składniki:
500 g żółtej fasolki szparagowej
pół szklanki sosu barbecue
pół szklanki wody
sól

Fasolkę myjemy i odcinamy z niej brzydkie końcówki (ja głównie skupiałam się na tych twardych, same ogonki od czasu do czasu zostawiałam). Gotujemy ją 5 minut, odcedzamy. Wodę mieszamy z sosem bbq. Fasolkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem z wodą, doprawiamy solą, mieszamy. Pieczemy w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem, jakieś 25 minut, później bez przykrycia - do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem sprawdźcie czy jest ugotowana, różnie się może zdarzyć :).

2 komentarze:

  1. Kupiłam ostatnio bardzo dużo fasolki szparagowej, więc przepis idealny dla mnie. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń