19 sierpnia 2017

Coleslaw z kapusty pekińskiej

Nie przepadam za tą kapustą, właściwie nie wiem czemu. Przy okazji ostatniego ogniska chciałam zrobić coś innego sałatkowego i wpadłam na pomysł zrobienia coleslawa z pekinką. Tę sałatkę robi się szybko i przyjemnie. I nie można powiedzieć o niej, że jest niesmaczna. Róbcie więc, ile wlezie. 



Składniki:
1 duża kapusta pekińska
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę i startą na grubych oczkach marchew. Resztę składników wrzucamy do słoiczka, zamykamy i energicznie mieszamy. Powstały sos wlewamy do kapusty, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2 komentarze: