13 sierpnia 2017

Ogórki w zalewie gyros

Dobra, to naprawdę ostatni warzywny przepis na przetwory w tym roku. Znowu sugerowałam się moim przepisem na ogórki, zmieniając jedynie przyprawę i dodając cebulę. Wiem, że to będzie smaczne, innej opcji nie ma. Wczoraj, żerując na ogrodzie Wwłów, poprawiłam zdjęcie, dziś dzielę się z Wami przepisem. A co do gotowej sklepowej przyprawy, nie jest źle. Poza dużą ilością soli, która i tak jest potrzebna do przetworów, reszta składników to jedynie przyprawy.


Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
0,5 kg cebuli
2 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki soli
3 ząbki czosnku

zalewa:
1 szklanka octu
pół szklanki wody
2 szklanki cukru
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe

Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wyciskamy z nich wodę, nie będzie nam potrzebna. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę - wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Do ogórków dorzucamy pokrojone w piórka cebule, rozdrobniony czosnek, przyprawę gyros i odcedzoną zalewę, całość odstawiamy na 12 godzin. Pamiętajcie żeby od czasu do czasu przemieszać ogórki. Na tym etapie można je jeszcze doprawić solą. Do wyparzonych słoików, ściśle wkładamy ogórki, uzupełniając je zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. 
Z tej ilości składników wyszło mi 6 średnich słoików (330 ml).

4 komentarze:

  1. Przepis bardzo ciekawy, ogórki z przyprawą gyros to interesujące połączenie i niespotykane :) Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, z mieszankami przypraw można kombinować, jeżeli chodzi o przetwory. Nic, tylko eksperymentować :).

      Usuń
  2. Witam, właśnie korzystam z tego przepisu :-) Jak długo pasteryzować te ogórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :). Ja pasteryzuję w piekarniku. Słoiki wkładam do piekarnika (tak, żeby się nie dotykały) i włączam piekarnik na 130 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, trzymam słoiki (cały czas w 130 stopniach) w piekarniku 30 min. Od razu mówię, że czasami któryś słoik mi się nie zamknie. Myślę, że czas klasycznej pasteryzacji ogórków z tego przepisu to jakieś 15 minut.

      Usuń